Aulangon ulkoilureitit ja pala suomalaista kulttuuria

Aulangon ulkoilureitit ja pala suomalaista kulttuuria

Aulanko on osa Suomen ensimmäistä kansallista kaupunkipuistoa ja alue tarjoaakin pysähdyttävien maisemien ja nähtävyyksien lisäksi virkistäviä ulkoilureittejä, joilla viihtyy koko perhe. Luonnonrauha löytyy vain muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta!

Aulangon ulkoilureitit tuovat kaivatun tauon arkeen ja viikonlopun irtiotto toimiikin täydellisenä minilomana.

Aulangolla ulkoillaan kauniissa puistometsässä, joka on valtakunnallisesti arvokas luonnonsuojelualue ja suosittu matkailunähtävyys. Alueella vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää.

Eversti Hugo Standertskjöldin perustama englantilaistyylinen maisemapuisto on rakkaustarinasta jälkeen jäänyt hieno perintö, jossa yhdistyvät kauniit rakennukset, lukuisat istutetut puu- ja kasvilajikkeet sekä maisema, joka ei lakkaa ihastuttamasta.

Aulangon ulkoilureiteistä voi valita itselleen sopivan. Jos kaipaa pidempää lenkkiä, voi kiertää koko Aulankojärven. Tämä noin 7 kilometrin mittainen reitti vie läpi kansallismaiseman ja matkalla ohitetaan myös rakentuva Aulangon ruusulaakso mökkikylä,  Eversti golfkentän kauniit maisemat, Lusikkaniemen hiekkaranta ja  kiva grillauspaikka puolessa välissä järveä jossa on tosi mukava levähtää hetki kallioiden suojassa.

Koko perheen virkistyspäivä vierähtää Aulangon puistometsän kiertävällä reitillä. Noin kolmen kilometrin mittainen reitti kiertää Joutsenlammen ja Metsälammen ja vie Aulangon näkötornille, karhuluolalle, graniittilinnalle ja onnentemppelille.

Puistometsässä sijaitsee kaksi tekojärveä. Tunnelmallisen Joutsenlammen ympäri kiertää helppokulkuinen kävelypolku, jossa voi liikkua myös pyörätuolilla. Polun varrelta on myös penkkejä ja pöytiä taukohetkeä varten.

Lataa tästä Aulangon retkikartta Aulangonkartta.pdf

Suomalaisuuden ytimessä

Aulangon puistometsää ja Aulangon näkötornista avautuvaa maisemaa pidetään suomalaisuuden kansallismaisemana. Hämeenlinnassa syntynyt ja lapsuutensa ja nuoruutensa näissä maisemissa liikkunut säveltäjä Jean Sibelius on myös ammentanut Aulangon luonnosta elementtejä musiikkiinsa. Suomen kansallishymnin Finlandian on sanottu saaneen innoituksensa juuri Aulangon luonnosta.

Kesällä 2018 perustettiin Aulankojärven itäpuolelle noin sadan hehtaarin suuruinen uusi luonnonsuojelualue, joka on nimetty Sibeliuksen metsäksi. hameenlinna.fi/sibeliuksenmetsä

Kansallisrunoilijan Eino Leinon ajatuksia voi myös miettiä uudella tavalla vieraillessa Onnentemppelissä, sillä tämä kaunis rakennus innoitti nuoren Leinon kirjoittamaan runon onnesta.

 

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön,
kell’ aarre on, se aarteen peittäköön,
ja olkoon onnellinen onnestaan
ja rikas riemustansa yksin vaan.

Ei onni kärsi katseit’ ihmisten.
Kell’ onni on, se käyköön korpehen
ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan
ja hiljaa iloitkohon onnestaan.

Eino Leino

 

 

 

Ulkoilupäivä Aulangolla voi sisältää luontoelämyksen ja kulttuuripohdintojen lisäksi myös aktiviteetteja, sillä alueella toimii myös kylpylähotelli, kaksi golfkenttää, ratsastustalli sekä seikkailupuisto. Katso tästä alueen matkailupalvelutarjontaa visithameenlinna.fi/aulanko

 



Varaa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon